Läkare svarar på frågor: TM och missbruk (alkohol och droger)

William Stixrud, Ph.D., är klinisk neuropsykolog och chef för William Stixrud & Associates i Silver Spring, Maryland, en institution som specialiserat sig på inlärningssvårigheter, koncentrationssvårigheter samt sociala/emotionella störningar. Dr. Stixrud är också ansluten till Children´s National Medical Center i Washington, DC.

Uppkommer alkohol- och drogmissbruk på grund av stress?

Dr Stixrud: Vi vet att en del människor dricker på grund av stress. Vi har fått bevis för att Transcendental Meditation är mycket effektivt för att förhindra att bli beroende av droger och för att underlätta behandling av missbrukare.

Unga människor är mer sårbara under påverkan av stress, vilket kan leda till missbruk av droger och alkohol. Men det är växelverkan mellan dessa kemikalier och stresshormoner som gör att alkohol och droger blir ännu mer njutbart. Det blir en dubbel attraktionskraft som är mycket olycklig. Därför är det viktigt att ungdomar får lära sig TM-tekniken innan de hamnar i missbruk.

Hur kan jag skydda mina barn från narkotika- och alkoholmissbruk?

Dr Stixrud: Det finns inget sätt att vaccinera alla mot drog- och alkoholproblem, men jag vet att det skulle hjälpa ungdomar om de utövar TM-tekniken. De lär sig då att hantera stress lättare när de upplever den ro och lycka som finns inom. När sinnet kommer till ett vilotillstånd, upplevs det som en rofylld känsla som är mycket behaglig, en känsla de söker genom droger. Det finns gedigen forskning om användningen av TM-tekniken för att förhindra missbruk hos både vuxna och ungdomar.