Stressfria Skolor: Framgångar från hela världen

• nbc-reportage-imageDen brittiska och brasilianska regeringen stöder programmet för stressfri skola
  • Transcendental Meditation – hemligheten bakom en mycket framgångsrik skola
  • Chef för 20.000 lärare i San Francisco vill ha TM i varje skola i USA
  • New York Times New York Times sätter ”TM i skolan” högst upp på sin lista över de bästa idéerna år 2005
  • Flera hundra skolor världen över använder Stressfri skola programmet – se bildspel
  • Många kända personer stöder Stressfri skola, bland annat David Lynch, Oprah Winfrey, Paul McCartney, Clint Eastwood, Ellen Degeneres, och George Lucas
Transcendental Meditation: Hemligheten bakom en mycket framgångsrik skola

Maharishi School of the Age of Enlightenment (MSAE) i byn Fairfield, Iowa i USA, är en skola som alla andra, förutom att alla elever två gånger om dagen i 10 minuter tillsammans med läraren praktiserar Transcendental Meditation (TM). Skolan har funnits i 25 år och var den första skolan i världen som använde det stressfria skolprogrammet. Elever som kommer till denna skola har en vanlig genomsnittlig intelligens men de ligger konsekvent bland de 1% bästa i USA på standardiserade tester och 95% går vidare till högskolestudier.

Varje år deltar skolan i olika statliga tävlingar tillsammans med 390 gymnasieskolor i delstaten. Iowa, som har den högsta nivån av utbildning i USA. Eleverna på MSAE har vunnit mer än 120 statliga tävlingar inom sport, teater, matematik, fotografi, vetenskap, poesi, lingvistik m.fl.

stressvrijescholen

I den årliga globala tävlingen ”Destination Imagination,” som handlar om kreativ problemlösning, deltar omkring 100.000 av de mest kreativa studerande i världen. Den senaste 10 åren har studerande från MSAE vunnit fyra finaler och slutat i topp 10 i flera andra. Skolan är den enda i världen som nått så stora framgångar i denna tävling.

Skolans framgångar har inspirerat Oprah Winfrey att göra en dokumentär.

I slutet av år 2005 hade New York Times satt ”TM i skolan” högst upp på sin lista över de bästa idéerna under året. (Se NY Times artikel Accredited Bliss). Sedan dess finns TM-tekniken som en del av i skolarbetet i flera hundra skolor runt om i världen (se bildspel).

Vald till ”Årets skolledare” vid tidigare problembelastad skola

Rektor Jim Dierke insåg att något måste göras, för i hans skola i den fattigaste stadsdelen i San Francisco ökade stressen, drogerna, våldet och studieresultaten blev allt sämre. När han fick höra talas om framgångarna med TM inom utbildningen bestämde han sig. Han fick stöd för experimentet av chefen för utbildning i San Francisco, Carlos Garcia. Garcia konstaterade att det fanns en hel del fördomar om TM, men för honom var det resultaten som räknas. Om det fungerar, så fungerar det. De kallade sitt program ”Quiet Time”.

När eleverna lärt sig TM genomgick skolan en fullständig förvandling, vilket bekräftades av ingående forskning i samarbete med San Franciscos skolstyrelse. Stress, våld och droger minskade, studieresultaten förbättrades och antalet avstängningar sjönk från det högsta till det lägsta antalet i hela staden. Genom denna drastiska förändring som hans skola hade genomgått under 2008 mottog Jim Dierke utmärkelsen ”Årets skolledare” från president Bush.

dierke_official”Transcendental Meditation är den mest effektiva metod som jag träffat på under mina 37 år som skolledare, när det gäller att komma till rätta med problemet med stress i skolan – i synnerhet i våra våldsbelastade innerstadsskolor”

Jim Dierke, rektor, Vistacion Valley Middle School, San Francisco.

Därefter startade 10 andra skolor i San Francisco med “Quiet Time” och minst 10 fler skolor står på väntelista. Carlos Garcia som är chef för 20.000 lärare i regionen argumenterar passionerat för införande av Transcendental Meditation i alla skolor i USA. (Klicka på fotot för en video av presentationen MIKROSKOPISKT DJUR av Carlos Garcia).

Alla förbättringar i skolorna i San Francisco är i detalj undersökta av San Francisco Unified School District. Se Research San Francisco (engelska)

George Lucas gjorde nyligen en videodokumentär om TM-projektet i San Francisco på Edutopia, platsen för hans stiftelse för främjande av nya metoder i undervisningen (se TM Edutopia video).

I hela USA är 1000 skolor på väntelistan för att få TM i skolan.

Stiftelse för att stödja TM inom utbildningen

DLFRegissören och filmskaparen David Lynch, som själv har praktiserat TM i 40 år, grundade år 2005 en stiftelse för att stödja TM inom utbildningen ekonomiskt. Sedan dess har flera andra kända TM-utövare börjat ge sitt stöd, bl a Paul McCartney, Oprah Winfrey, Katy Perry, Sheryl Crow, Jerry Seinfeld, Moby, Gwyneth Paltrow, Liv Tyler, m.fl. Även Microsoft stöder David Lynchs Stiftelse och beslutade nyligen att fördubbla sitt stöd.

Innan en skola kan få stöd för ett TM-projekt är första steget att rektorn och vissa lärare själva lär sig tekniken för att få egen erfarenhet. Mer information om TM kan du hitta på 7 viktiga fakta du bör veta. Det är möjligt att stiftelsen kan sponsra för TM-kurser inom skolan.

Mer information om TM och att transcendera kan hittas på: 7 viktiga fakta du bör veta, hur en kurs för att lära sig TM ser ut, och vad de vanliga kursavgifterna ser ut hittar du på Hur man lär sig meditera.

För fler nyheter om TM i utbildningen gå till David Lynch Foundation hemsida (engelska)

Amerikansk statlig myndighet anslår 2.4 miljoner dollar för fortsatt forskning

Studier visar att krigsveteraner har fått mycket stor hjälp mot posttraumatiskt stressyndrom genom TM-tekniken. Därför använder man nu tekniken på militärakademin Norwich University. Genom de goda resultaten har man beslutat att anslå 2.4 miljoner dollar till fortsatt forskning på TM.

www.davidlynchfoundation.org